CategoriesKum Dökme

Kum Dökme Nedir ve 6 Belirtisi

kum dökme

Kum dökme, belirli dönemlerde kişilerin karşılaştığı rahatsızlıkların arasında yer almaktadır. Erken teşhis ve müdahale ile ağrısız, daha hızlı tedavi süreçleri sağlanabilmektedir. Sağlık kurumlarının sağlamış olduğu ilaç ve benzeri tedavi yöntemleri ile hastaların eski sağlıklı günlerine ulaşma imkanı sağlanmaktadır.

Kum Dökme Nedir?

kum dökmeİnsan vücudunda oksalat, fosfat ve sistin gibi kristal özelliğe sahip olan parçaların, vücut sıcaklığında çözülememesi ile meydana gelen ve idrar yoluyla dışarıya atılan kristalleşmiş küçük yapılara kum dökme denilmektedir. Ağrılı ve sancılı bazı anların yaşandığı kum dökme durumunda, sürecin daha kolay atlatılabilmesi için uzman hekimlerden destek alınması gerekmektedir.

Böbrekte Kum Neden Olur?

Kum dökme sebepleri, vücudun kendi içinde bazı parçaların parçalayamaması yoluyla meydana gelmektedir. Bunların arasında düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşam nedenlerin arasında gelmektedir. Ayrıca düzenli su tüketiminin yapılmaması böbreklerde kum oluşumunun nedenleri arasında yer almaktadır.

 Kum Dökme Belirtileri Nelerdir?

  • İdrar yaparken aşırı yanma hissinin duyulması
  • İdrarda kötü kokunun algılanması
  • İdrarda pembe, kırmızı ve kahverengi kan görülmesi
  • Sık sık idrara çıkma isteğinin oluşması
  • İdrarda dikkatli bakıldığında görülen küçük taşların oluşumu
  • İdrardaki kum yapısına bağlı olarak ateşlenme ve titremelerin yaşanması

Kum Dökme Tedavisi

kum dökme

Kum dökmenin özel bir tedavisi bulunmamaktadır. Genellikle yaşam tarzı değişiklerine ek olarak gözlemsel tedavi yöntemleri tercih edilir ve bazı semptom rahatlatıcı medikal tedaviler verilebilir. Cerrahi bir tedavi yöntemine gerek duyulmaz. Fakat var olan tedavi, kumun miktarı, büyüklüğü ve yoğunluğuna göre farklılık göstermektedir. 5 mm daha küçük olan kristalleşmelere tedavi gerektirmemektedir. Düzenli su tüketimi ile kolaylıkla dökülmektedir. Fakat daha büyük oluşumlar için bazı prostat ilaçları (alfa blokörler) ve ses dalgaları ile taş kırma tedavi süreçlerine dahil edilebilir. 

Kum Dökme Hakkında

Böbreklerde kum oluşumu, son dönemlerin ortak sorunu haline gelmiştir. Çocuklarda ve gençlerde de yaygın olarak görülen böbreklerde kum, düzensiz beslenme ve su tüketimine gerekli hassasiyetin gösterilmemesinden kaynaklanmaktadır. Aşırı ağrı ve rahatsızlıkların yaşanması halinde, zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurulması gerekmektedir.

Gebelikte kum dökme ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.

Kum Dökme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kum Dökme Kadar Sürer?

Kum boyutuna ve yoğunluğuna göre en az 1 ve 2 gün sürmektedir. Fakat kişinin düzenli beslenmesi ve yeterli seviyede su tüketimi yapması belirleyici özellik taşımaktadır. Yoğun ve küçük oluşan kum yapılarının vücuttan atılmasının ise bazen 3 ve 4 gün sürdüğü gözlenmektedir.

Kum Dökmekten Nasıl Korunabiliriz?

Son dönemlerde böbreklerde kum oluşumunun arttığı görülmektedir. Bunların oluşumunda çok sayıda neden bulunmaktadır. Beslenmeye dikkat edilmesi ve aşırı tuz tüketiminden uzak durulması gerekmektedir. Günde en az 2-3 litre su tüketilmesi, kum oluşumunun önüne geçilmesinde olumlu sonuçlar alınmasına yardımcı olmaktadır. Lifli yapılara sahip sebze ve meyvelerin tüketilmesi, düzenli egzersizlerin yapılması gerekmektedir.

Kum Dökenlerde Hangi Tahliller Yapılmalı?

Sağlık kuruluşları tarafından yapılan kan tahlilleri ile böbreklerde kum oluşumu tespit edilmektedir.

İdrar testi, böbreklerdeki kum yapısının belirlenmesi açısından yapılması uzman hekimler tarafından tavsiye edilmektedir. Sağlık kuruluşlarında bulunan teknolojik alt yapıya bağlı olarak bazı cihazlar sayesinde böbreklerdeki kum yapısı öğrenilebilmektedir. Böbrek fonksiyon testleri ve kan elektrolit düzeylerinin belirlenebilmesi için bazı tahlillerin yapılması gerekmektedir.

Kum Dökmek Tekrarlayabilir mi?

Düzensiz beslenme ve yeterli düzeyde su tüketilmemesi halinde, idrar yollarında kum oluşumunun yeniden yaşanması muhtemeldir.

Kum Dökmede Mide Bulantısı Olur mu?

Kum dökme aşamasında hastada mide bulantısı ve iştahsızlık gibi semptomlar görülebilmektedir. Enfeksiyona bağlı olarak bu rahatsızlar yaşanabilmekte ve zaman zaman artabilmektedir.

Böbrek Taşı Oluşumuna Sebep Olan Besin Ve Aktiviteler

Aşırı protein tüketiminden kesinlikle uzak durulması gerekmektedir. Kum oluşumun bir başka nedeni ise kişinin aşırı tuz tüketimidir. Her gün düzenli su içilmesi ve egzersiz yapılması da kum oluşumunu engellemeye destek olur.

Böbrek Kumu İle Böbrek Taşının Farkı Nedir?

Aralarındaki en büyük farkı birinin diğerinden küçük olması ve daha kolay idrar ile atılabilmesidir. Kum dökmek için genellikle tedaviye ihtiyaç duyulmaz bazı semptom rahatlatıcı tedaviler tercih edilebilir.

Böbrek Taşı Kuma Dönüşür mü?

Kumlar birleşerek kristalleşebilir, kristalleşen bu yapılarda boyutça daha büyük yapılar olan taşları meydana getirebilmektedir. Taş oluşumu çok aşamalı ve birçok metabolik faktöre bağlı bir süreçtir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir