CategoriesBöbrek Hastalıklarının Teşhisinde Kullanılan Yöntemler

Böbrek Taşı Ameliyatı ve 8 Tedavi Seçeneği

böbrek taşı ameliyatı

Böbrek taşı ameliyatı, son zamanlarda teknolojinin en çok kullanıldığı alanlardan biridir. Teknoloji bu alanda kullanılmaya başlanmadan önce böbrek taşı ameliyatı denildiğinde büyük bir açık ameliyat akıllara gelirdi. Bu ameliyat, büyük bir kesi ile böbreğe ulaşılarak yapılmaktaydı. Günümüzde ise artık bu açık ameliyata gerek kalmadan hastada sadece küçük bir delik açılarak ya da idrar kanalından girilerek büyük bir kesi açılmadan yapılan ameliyatlar ile böbrek taşı sorunu başarılı bir şekilde ortadan kaldırılabilmektedir.

 

böbrek taşı ameliyatı

Böbrek Taşı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Taşın büyüklüğüne, yerine, cinsine, böbreğin fonksiyonuna ve kişinin risk faktörlerine göre ameliyat kararı verilen hastalara perkütan nefrolitotomi ya da retrograd intrarenal cerrahi – RIRS işlemleri yapılabilmektedir. Perkütan nefrolitotomi küçük bir delikten girilerek yapılan bir cerrahi uygulamadır. Retrograd intrarenal cerrahi ise hastanın idrar kanalından girilerek yapılan bir cerrahi uygulamadır.

 

ESWL (Vücudun Dışından Ses Dalgaları Göndererek Taş Kırma)

Uzun hali ile extracorporeal shock wave lithotripsy yani ESWL dışarıdan şok dalgaları ile böbrek taşı kırma anlamına gelen bir operasyondur. Bu yöntem de taşlar kırılarak kum haline getirilmektedir. Kırılan taşların vücuttan atılması bazen zaman alabilmektedir.

URS (Endoskopik Üreter Taşı Ameliyatı)

Böbrekler ve idrar torbasını birbirine bağlayan iç çapı 4 mm olan silindir şeklindeki tüpün ismi üreterdir. Üretere endoskopik işlem ile girilmesine de üreteroskopi adı verilmektedir. İdrar yollarında var olan orta boyuttaki böbrek taşlarının tedavisi için kullanılan bir yöntemdir.

Fleksible Üreteroskopi

Esnek yapısı ile birlikte idrar yollarının tüm detaylarının anlık görüntülerini alarak ekrana yansıtır. Özellikle de böbrek taşı tedavisinde kullanılan metotlardan biridir. İdrar kanalı yoluyla mesaneden böbreğe doğru fiberoptik yapılı teleskopun uzatılması işlemine verilen isimdir.

Retrograd İntrarenal Cerrahi

Böbrek taşlarının tanısında ve tedavisinde kullanılmaktadır. Bu cerrahi işlem halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinmektedir. Bu tedavi yöntemi ile böbrek içerisine girilir böbrekte var olan taş ya da tümör görüntülenir. Taşları kırmaya ve tutmaya yarayan aletleri de bu cihaz içermektedir.

PNL (Perkütan Nefrolitotomi)

Böbrekte var olan büyük taşların doğrudan böbrekten çıkarıldığı cerrahi bir işlemdir. Tek bir operasyon ile çok büyük taşların tek seferde çıkarılabilmesi bu işlem ile mümkün olabilir. Bu işlem genel anestezi altında yapılır.

Laparoskopik Ameliyat

Operasyon, üreteroskop isimli ışıklı bir kamera ile idrar yolu kanalından geçerek böbreğe ulaşır. Böbrekte bulunan taşlar üreteroskopun üstünde mevcut olan özel aletler ile idrardan geçebilecek kadar küçük parçalara ayrılır.

Açık Ameliyat

Açık ameliyat, böbrekte yer alan taşların açık cerrahi işlemi ile çıkarılmasıdır. Gövdenin ön bölümünden kaburgaların 2-3 cm altından kaburgalara paralel 10-15 cm’lik bir kesi ile açık ameliyat operasyonu gerçekleştirilir.

Böbrek Taşı Ameliyatı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Taş Alma Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Taş alma işlemi uzman bir ürolog tarafından yapılır. Genellikle iki ya da üç saat sürmektedir.

Böbrek Taşı Ameliyatı Riskli mi?

Böbrek taşı ameliyatı da her ameliyat kadar risk barındırmaktadır. Ancak yüksek riskli bir cerrahi müdahale değildir.

Böbrek Taşı Ameliyatı Sonrası Kaç Gün Hastanede Kalınır?

Böbrek taşı ameliyatı iyileşme dönemi hızlı olan ameliyatlar arasındadır. Böbrek taşı ameliyatı sonrası hasta bir gece hastanede müşahede altında tutulur ertesi gün ise taburcu olmaları mümkündür.

Böbrek Taşı Kaç mm Olursa Ameliyat Olur?

Taşın büyüklüğü tedavinin nasıl olacağını belirler. Avrupa üroloji kılavuzunda 9 mm altı taşlar için gözlemsel ve medikal ekspulsif tedavi önerilmektedir. Genellikle 6 mm üstündeki taşlara müdahale edilmesi mümkün olabilir. 4-6 mm arasındaki taşlar bazen kendiliğinden bazen de müdahale edilerek düşürülebilir. 4 mm altındaki böbrek taşlarına müdahale edilmesi genellikle tercih edilmez, kendiliğinden düşmesi beklenir.

Böbrek Taşı Müdahale Edilmezse Ne Olur?

Böbrek taşına müdahale edilmediği takdirde taşın boyutuna, bulunduğu yere ve tıkanıklığa neden olup olmadığına göre böbrekte, mesane de ve idrar yollarında enfeksiyona, dönüşü olmayan hasarlara, böbrek yetmezliğine ve böbrek kaybına bile neden olabilir.

Böbrek Taşı Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Açık böbrek taşı ameliyatlarında minimum 10 günde kapalı ameliyatlarda ise 1 hafta da hatta 3 günde bile iyileşme gerçekleşebilmektedir.

 

Böbrek taşı hakkında daha fazla soruya ulaşmak için tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir