Böbrek taşı riski zaman içinde oluşan normal yaşam standartlarını etkileyen ve belirli tedavi yöntemlerinin uygulanması zorunluluğunu beraberinde getiren rahatsızlıkların başında gelmektedir. Böbrek taşı, insanlarda dayanılmaz bir ağrı oluşumuna neden olmaktadır. Erken tanı ve tedavi yöntemi, böbrek taşı tedavisinde önem arz etmektedir. Ayrıca unutulmamalıdır ki böbrek taşı riskini azaltmak, riske giden faktörlere dikkat etmeye bağlıdır. Risk faktörlerinden kaçınmak, böbrek taşını engellemede en önemli etkendir. Risk faktörleri hakkında detaylı bilgi almak için yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?
- Belirli dönemlerde kusma belirtilerinin yaygın olarak görülmesi
- İdrarda kan görülmesi
- İdrarda kötü koku ve bulanıklığın görülmesi
- Mide bulantısının yaşanması
- İdrarda yanma ve acı hissi duyulması
- Karnın alt bölgesine yayılan ağrı ve sızı
- Sırtta ve kaburgaların alt kısmında dönemsel ağrıların yaşanması
Taş hastalığı belirtileri ve risk faktörleri hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.
Böbrek Taşının Engellenmesi İçin Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Düzenli Su Tüketimi: Böbrek taşı oluşumunu engelleyen en önemli faktörlerin arasında düzenli su tüketimi gelmektedir. İnsan vücudu için suyun önemi yüksektir. Belirli dönemlerde düzenli olarak su tüketimi yapılması, böbrek ve diğer organların sağlığı açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.
Turunçgillerin Tüketimi: Düzenli olarak taze limon ve portakal gibi turunçgillerin tüketimi, böbrek taşı oluşumunu engellemektedir.
D Vitamini, Kalsiyum Tüketimi: İnsan sağlığı için kalsiyumun önemli etkileri olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Böbrek taşı oluşumunun engellenmesi için kalsiyum tüketiminin de önemli yeri vardır. Ancak, hekim kontrolü altında kullanılması gerekmektedir.
Oksalatın Sınırlandırılması: Oksalatın zengin olarak bulunduğu besinler olarak bilinen; ıspanak, pazı, fındık, fıstık, susam tüketiminde aşırıya kaçılmaması ve sınırlamalar getirilmesi, böbrek taşı oluşumunu engellemeye destek olabilir.
Alkolden Uzak Durulması: Sağlık açısından birçok zararı bulunan alkol, böbrek taşı oluşumunu da hızlandırmaktadır.
Tuz Tüketimine Dikkat Edilmesi: Tuz tüketimine dikkat edilmesi, aşırıyı kaçılmaması gerekmektedir.
Böbrek taşı tedavisinde yardımcı fitoterapötik ajanlar nelerdir?
Taş hastalığında risk faktörleri göz önünde bulundurulduğunda uygulanan diyet çok önemlidir. Yapılan çalışmalarda diyetin taş hastalığının altında yatan metabolik faktörleri de etkilediği gözlemlenmiştir. Uygulanan diyete bağlı olarak, metabolik değişiklikler (örneğin hiperkalsiüri, hiperürikosüri) ve taş inhibe edici faktörlerin (sitrat, magnezyum, glikozaminoglikanlar (GAG) ) eksikliği de taş oluşumuna etki edebilir. Birçok farklı çalışmada doğru uygulanan diyette ve tedavi yöntemine ek olarak GAG’lar, flavanoidler, polifenoller, terpenler ve doğal tuzlarca zengin fitokimyasalların hekim kontrolünde kullanılmasının taş hastalığının hem tedavi sürecinde hem de tekrarının önlenmesinde yararlı olduğu gözlemlenmiştir. Kullanılan bu fitoterapötik ajanların insan vücudunda ciddi toksisiteye neden olabilme ihtimalinden dolayı standardize, stabilize ve onaylanmış ürünlerin hekim kontrolü altında kullanılması çok önemlidir.
Taş hastalığı için özel olarak üretilen Tutukon hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.
Böbrek Taşı İçin Hangi Ağrı Kesiciler Kullanılmalıdır?
Böbrek taşının düşmesi ve ağrı kesici özelliği olan Alfa bloker ilacının tüketilmesi, uzman hekimler aracılığıyla tavsiye edilmektedir. Kasları gevşetmesi ve böbrek taşının ağrısız ve hızlı düşmesini sağlamaktadır. Uzman hekimlerinin tavsiye ettiği ilaçların dışında kesinlikle ilaç tüketimi yapılmaması gerekmektedir.
Böbrek Taşı Oluşumunu Engelleyecek Öneriler Nelerdir?
Böbrek taşı oluşumunu engellemekte sağlıklı beslenme ve düzenli spor yapılmasının önemi büyüktür. Alkol ve tütün tüketiminden uzak durulması, böbrek taşı oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Düzenli olarak her gün en az 6 bardak su içilmeli, portakal ve taze limon tüketimine önem verilmelidir.
Böbrek Taşı Riski Azaltacak Öneriler Hakkında Sık Sorulan Sorular
Aşırı Kilo İdrar Yollarında Taş Hastalıklarına Neden Olur mu?
Aşırı kilo her organdan belirli tehditler oluşturduğu gibi böbrek taşı oluşumuna da neden olabilmektedir. Sıklık ile böbrek taşı oluşumu yaşayan kişilerin doğru diyet programları uygulaması böbrek taşı oluşumunu engellemeye destek olabilir.
Su İçmek Böbreklere İyi Gelir mi?
Su hayat demektedir. Düzenli su tüketimi, böbreklerin temizlenmesi ve böbrek taşı oluşum riskini önüne geçmeye destek olur. Her gün en az 6 bardak su tüketimi uzman hekimler tarafından tavsiye edilmektedir.
Böbrek Taşı Olanlar Nasıl Su İçmelidir?
Günlük yaşamda su tüketimi önemlidir. Üst üste değil belirli aralıklar ile içilen suyun sağlık açısından faydası bulunmaktadır.
Tuz Kullanımının Böbreklere Etkisi Bulunur mu?
Yemeklerde tuz tüketimine sınır getirilmesi sağlık açısından çok önemlidir. Özellikle böbrek taşı oluşumunu engellemeye destek olur. Aşırı tuz tüketimi tansiyon gibi rahatsızlıkların oluşumuna da neden olmaktadır.