CategoriesGebelik ve Böbrek Taşı

Gebelikte Böbrek Taşı

gebelikte böbrek taşı

Gebelikte böbrek taşı ve etkileri hakkında detaylı bilgileri derledik. Her 150 hamile kadından biri böbrek taşı sorununu yaşamaktadır. Gebelik süresinde böbreklerde taş olmasa bile bir miktar şişliğe rastlanabilmektedir ve bu doğal bir durumdur. Bu şişlik, gebeliğin 6. ile 10. haftasında başlamaktadır. Doğumdan sonraki 6. haftaya kadar bu şişlik sürmektedir. Bu şişlikler ağrıya neden olmazken tek taraflı ağrı ile birlikte meydana gelen böbrek şişlikleri taş şüphesini meydana getirmektedir.

Gebelikte Böbrek Taşı Tanısı Koymak Neden Zordur?

Böbrek taşı hastalığındaki klasik şikayetler gebelerde normalde de görülür. Gebeler bel ve kasıktan farklı noktalarda böbrek taşı ağrılarını hisseder. Bu yüzden doktorların bu ağrıları yorumlaması da güçleşebilir.

Gebelikte Böbrek Taşı Hangi Yöntemler ile Belirlenebilir?

Teşhis koymak için ise ultrason gibi radyasyon içermeyen bir yöntem kullanılmalıdır. Anne ve bebek için tehlike oluşturmadan teşhis konulur.

 

gebelikte böbrek taşı

Gebelikte Böbrek Taşı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Her hasta için özel bir tedavi planı yapılmalıdır. Tanısı konulan taşlarda hastanın durumu, gebelik süresi, taş büyüklüğü ve konumu tedavinin süreçlerini belirler. Takibi yapıldığında, taşların %70’i ağızdan ilaç tedavisi ile kendiliğinden düşmektedir.

İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda ilk tedavi yöntemi olarak üreteral stent takma tercih edilebilir. Bu tedavi işleminde böbrek ile idrar kesesi arasında taşın tıkamış olduğu kanala taşın yanından geçeceği şekilde bir kateter veya bir lastik boru takılmaktadır. Gebelik süresince bu lastik boru hasta içinde kalmakta ve çoğu gebede gebelikten sonra yapılacak kesin tedaviye kadar bu hastalık ertelenmektedir.

Yan etkisi bulunmayan ve taş hastalığının her aşamasında güvenle kullanılan ürünümüz hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Gebelikte Böbrek Taşı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Böbrek Taşı Bebeğe Zarar Verir mi?

Böbrek taşı, gebelikte hem annenin hem de bebeğin sağlığını olumsuz olarak etkileyebilir. Böbrek taşı ve böbrek şişkinliği yüksek tansiyon gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle anne ve bebeği tehlikeye sokabilir. Tedavi edilmeyen böbrek taşları da erken doğuma sebep olarak yine anne ve bebeği etkiler.

Hamilelikte Böbrek Taşı Ağrısına Ne İyi Gelir?

Gebelikte böbrek ağrısı sürecinde bitkisel çözüm yoluna gitmek pek tavsiye edilen bir durum değildir. Ancak, hekim kontrolü altında hamilelerde etkinliği kanıtlanmış, yan etki profili olmayan standardize fitoterapötik ajanlar tercih edilebilmektedir. Hamilelikte böbrek taşı ağrısına en iyi gelen şey bol su tüketimidir. Hafif limonlu su da içilebilmektedir.

Hamileyken Böbrek Taşı Olur mu?

Hamileyken de böbrek taşı oluşabilir. Her 150 gebeden bir tanesinde böbrek taşı oluşmaktadır.

Hamile Kadınlarda Böbrek Taşı Nasıl Düşer?

Taşın büyüklüğü 5 mm’den küçükse ve kusma, bulantı semptomları aşırı derecede değil ise çoğunlukla ilaç tedavisi uygulanarak taşın kendiliğinden düşme ihtimali arttırılabilir. Hastaların %70’i sadece ilaç tedavisi ile böbrek taşlarından kurtulabilmektedirler. Taş büyümüşse ve gebe ilaç kullanamayacak kadar ciddi mide bulantıları yaşıyorsa bir müdahale söz konusu olabilmektedir.

Tercih edilen müdahale taş kırma alternatifi değildir. Gebelik bitene kadar annenin rahat etmesi için ise böbrek ile idrar kanalı arasına bir boru yerleştirilir. Böylelikle taşın ilerlemesi ve kanalı tıkaması engellenmiş olur. Anne, gebelik bitene kadar rahat eder. Gebelik bittikten sonra ise bu boru çıkartılarak taş kırma işlemi gerçekleşir.

Gebelikte Taş Ameliyatı Yapılabilir Mi?

gebelikte böbrek taşı

Gebelikte ilaç veya izlem ile tedavi edilemeyen taşlara cerrahi olarak müdahale edilmesi gerekebilir. Cerrahi kriterleri gebe olmayan hastalarda olduğu gibidir ancak bebeğin de olması bu kararı dikkatli vermeyi gerektirir. Eğer taş düşmüyor ise, böbrekte genişleme varsa, taşa bağlı ciddi enfeksiyon oluyorsa taşa müdahale yapılmalıdır. Gebe hastada anestezi almaya engel bir durum yok ise lazer ile taş kırma işlemi güvenli şekilde yapılabilir. Lazer böbreğe zarar vermez. Hatta gebelerde en güvenli taş kırma yöntemi lazer ile taş kırmadır. Ses dalgası ile kırmada bebekte işitme kaybına oluşabileceği için ve şok dalgası ile taş kırma radyasyon kullanımı gerektirdiği için gebelerde uygun yöntemler değildir. Lazer ile taş kırma işlemi gebelerde dikkatli yapılmalı ve bu konuda deneyimli ürologlar tarafından gerçekleştirilmelidir.

Hamilelikte Böbrek Taşı Nasıl Anlaşılır?

Böbreklerde şişkinlik, mide bulantısı, kusma, karında şişlik sürekli idrar varmış gibi hissetmek, bel ve kasık ağrısı ve benzeri gibi durumlar gebelikte böbrek taşı belirtisi olarak sayılmaktadır.

Hamilelikte Kum Dökme Nasıl Anlaşılır?

Sistin, fosfat ve oksalat gibi kristallerin idrarda çözünememesi sonucunda katı şekilde idrarda kalmasına kum dökme denilmektedir. Henüz böbrek taşlarının oluşmaması ve kum halinde olması sebebiyle kum dökme olarak bilinmektedir. Kum dökme, sancılı ve ağrılı bir süreçtir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir