CategoriesBöbrek Sağlığı Rehberi

10 Mart Dünya Böbrek Günü

Uluslararası Nefroloji Derneği(ISN) ve Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu(IFKF) ortak girişimleri doğrultusunda genel böbrek sağlığımızın önemine ve böbrek hastalığının ve buna bağlı olan sağlık sorunlarına dikkat çekmek için dünya çapında her yıl Mart ayının ikinci perşembe günü Dünya Böbrek Günü olarak kutlanır. 2022 yılında 10 Mart tarihine denk gelmektedir. Dünya üzerinde bu farkındalığı hissettirebilmek ve böbrek hastalıklarının ve buna bağlı sağlık sorunlarının; sıklığına, etkilerine ve önemine dikkat çekmek için girişimler gerçekleştirilir. Yüzlerce kuruluş bu farkındalığı arttırmayı hedefleyen etkinlikler düzenlemektedir.

10 Mart Dünya Böbrek Günü

Dünya genelinde her yıl Mart ayının ikinci perşembe günü Mart Dünya Böbrek Günü kutlanmaktadır. Amaç, böbreklerimizin sağlığımız üzerindeki rolüne dikkat çekmektir. Böbrek hastalıkları ve buna bağlı sağlık sorunları hakkında farkındalık yaratmak planlanmaktadır. Ülkemizde ve tüm dünyada yüzlerce kuruluş ve binlerce gönül veren isimler farkındalığı artırmaya yardımcı olan etkinlikler ve girişimler başlatır. Toplumda böbrek sağlığı eşitsizliklerin sosyal yapıda ele alınması; kamu politikalarının ve kurumsal yapıların bu konudaki hassasiyeti ve rolü vurgulanmaktadır.

Kronik Böbrek Hastalığı Nedir?

Böbrek hastalıkları böbreklerin gerektiği gibi çalışmaması anlamına gelir. Kronik böbrek hastalığı ise böbreklerin uzun süreli düzgün çalışmaması demektir. Bu hastalıklar genellikle yaşlanmayla ilişkilendirilir. Yaşlılık nedenli kronik böbrek hastalığı ilişkisi oldukça yaygın bir durumdur. Ancak ileri yaş risk grubu olsa da bu anlayışın aksine böbrek hastalıkları her yaştan bireyleri etkileyebilir.

Kronik böbrek hastalığı işaretleri ve belirtileri dikkate alındığında zamanla daha da kötüleşebilir ve sonunda böbrekler tamamen fonksiyonel özelliğini kaybedebilir. Yapılan araştırmalara göre böyle bir durumla karşılaşma ihtimaliniz oldukça düşük ama böyle bir ihtimal her zaman var.

Kronik Böbrek Hastalığı İçin Kimler Risk Altındadır?

Kronik böbrek hastalığı her yaştan bireyleri etkileyebilir ama en büyük risk grubu;

Diyabetes Mellitus(Şeker Hastalığı) olanlar, yüksek tansiyon hastaları, Kardiyovasküler hastalığı olanlar(ya da buna bağlı sağlık sorunları bulunanlar), Obezite hastaları, İleri yaş veya aile fertlerinde böbrek hastalığının bulunması, doğuştan anormal böbrek yapısına sahip olanlar ve sigara ve alkol tüketenler en büyük risk faktörleri arasında yer alır.

Kronik Böbrek Hastalığından Nasıl Korunabilirsiniz?

Dünya üzerinde 1 milyara yakın insanın kronik böbrek hastalığının bulunduğu tahmin ediliyor. Ancak bunlardan çok azı hastalığının farkında. Erişkinlerin dünya üzerinde ve ülkemizde bu hastalıkların en yoğun bulunduğu bireyler olduğu biliniyor. Yapılan araştırmalara göre bireylerde seyreden bu hastalığın çeşitli evrelerde bulunduğu açıklanmıştır. Geniş kitleleri etkileyen kronik böbrek hastalıklarına karşı korunma sağlayabilmeniz bu nedenle çok önemlidir.

Kronik böbrek hastalıklarından korunmak için böbrek sağlığını korumanın yollarına dikkat edilmelidir. Böbrek sağlığınızı koruyan aktiviteler yapmalı, sık sık kan tahlilleri uygulanmalı ve böbrek sağlığınız için diğer önemli konuları dikkate almalısınız. Nedir bunlar?

Böbrek Sağlığımız İçin Neler Yapmalıyız?

  • Düzenli olarak kan şekerinizi kontrol etmelisiniz. Şeker hastalığı olanlar kronik böbrek hastalıklarına neden olan hastalıklar arasında ilk sırada bulunuyor.
  • Sağlıklı beslenerek ve bol bol egzersiz yaparak sağlığınızı korumalısınız.
  • Obezite diyabetten hemen sonra gelen kronik böbrek hastalığına neden olan bir diğer hastalıktır. Bu nedenle kilonuzu kontrol altında tutmalısınız.
  • Sigara ve alkol tüketmekten kaçınmalısınız. Bütün sağlık sorunlarının nedenlerinden biridir ve kronik böbrek hastalıklarına neden olur.

Taş hastalığı dünya popülasyonun %5-10’unu etkilemektedir. Gün geçtikçe de bu oran artmaktadır. Böbrek ve idrar yollarında oluşan taşlar böbrek dokusunda bulundukları yer itibarıyla ya doğrudan ya da dolaylı olarak idrar akışını engelleyebilirler ve bu nedenle kalıcı hasara neden olabilirler.

Tedavi edilmeyen taş hastalığı böbreklerde işlev kaybına yol açabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir